HBL – Låt autisterna leva bland oss (UN Enable/CRPD och enluckeprincipen)

Ici vous trouvez l\’article en Suédois. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Vård Habilitering innebär allt det stöd en funktionshindrad behöver för att leva ett normalt liv. Det är synonymt med UNEnable, de mänskliga rättigheterna för funktionshindrade. Vi behöver en livslång helhetshabilitering baserad på UNEnable och på ett enluckesystem. Autisterna är en av hörnstenarna inom socialpolitiken. Förenkla vården och rita organisationsplanen därefter.

Gör en enda, bindande habiliterings- och serviceplan med ett utvecklat innehåll. Behoven utreds på en avdelning. Fynden redovisas jämte rekommendationer. Så gör man inom (special)sjukvården där det inte anses strida mot den kommunala beslutanderätten att skrida från röntgen till operation och kryckor.

Helhetsplanen utgör papperskriget och omfattar en fungerande vardag (terapier, hjälpmedel, AKK, skol- eller klassform, personlig assistans, fritid, hobbyer, familjen, kurser, kommunikation, teckenträning, tolktjänster, invalidparkering, närståendevård, arvoden, avlastning, jobb, boende, ekonomi, hälso- och tandvård med mera).

Planen görs lokalt och individuellt. Den är bindande för staten eller kommunen och avslutas inte vid 16 års ålder. På svenska behövs kreativitet, en Plan B, då vissa serviceformer saknas. FPA fråntas rollen som beslutsfattare och blir finansiär samt ett rättsskydd, en klagomur, för familjen.

Pedagogiken, socialsidan och gällande lagar borde synas som totalbudgeter, precis som inom hälso- och sjukvården. Vi har skäl att bredda behörighetsvillkoren, att göra dem tvärvetenskapliga och att acceptera olika vägar till yrkeskompetens.

Familjerna får ur habiliteringsteamet en kunnig case manager som bevakar individens intressen och sköter det reducerade papperskriget. Denna hör sig för om behovet av hjälp och är familjens närkontakt i akuta frågor.

Enluckeprincipen genomförs så att vi på det organisatoriska planet först definierar en god helhetshabilitering och sedan kartlägger Svenskfinlands existerande kompetens. Sedan ritas nya organisationer upp så att mångfalden av tidigare, spridda verksamheter konsolideras, fokuseras och uppdateras. Frigjorda resurser riktas rätt. IKT, och AKK får en central roll från vaggan till graven. Det nya ”Folkkulla” både analyserar och producerar på grund av minoritetspositionen. Däremot skall det finnas alternativ inom till exempel boendet och assistentförmedlingen.

Busskorten förenklas så att de funktionshindrades månadskort omfattar 18 fria taxiresor. De livslånga, heltidsanställda närståendevårdarna beviljas ett accepterat ”pensionärskort” för resor och inträdesbiljetter. De beviljas en garantipension och rätt att lyfta lön som assistent i två skift.

Autisterna skall få växa upp och leva sina liv, bland oss, med stöd. Det är inte kärnfysik.

Terry Grahn,
Grankulla

För Hbls prenumeranter

Hbl20mars2014